Mitt motto när det gäller mat är att...
Det ska se gott ut. Det ska smaka gott. Och det ska göra gott!
FRUKOST
Det ska se gott ut. Det ska smaka gott. Och det ska göra gott!
FRUKOST
En härlig frukostsmoothie med mango, toppad med
blåbär och hallon. Mums!
1,5 dl Alpro Coconut-dryck
1 skopa Forever Ultra Vanilj
1,5 dl mango (fryst, tärnad)
Mixa väl och häll upp i tallrik och toppa med
bär.
_____________________________________________________
Chiapudding
Full av vitaminer, mineraler och omega 3. Dessutom smidig och snabb vid frukost eftersom den görs i ordning kvällen innan.
Ingredienser i min mumsiga variant:
1 banan
1,5 dl Coconut dryck, osötad
2,5 msk chiafrön
1 krm vaniljextrakt (alternativt 1/2 tsk vaniljpulver)
Valfria bär och nötter
Gör så här:
Mosa en liten banan i en skål. Fyll på med cocosdryck, chiafrö och vaniljextrakt. Blanda väl. Häll upp i en serveringsskål och sätt på lock eller plast. Låt stå i kylen över natten.
Frukostdags. Toppa med färska bär och grovt hackade nötter. Jag hade blåbär, hallon och smultron direkt från skogen och till det hackade hasselnötter.
Smaklig frukost! _____________________________________________________
_____________________________________________________
Chiapudding
Full av vitaminer, mineraler och omega 3. Dessutom smidig och snabb vid frukost eftersom den görs i ordning kvällen innan.
Ingredienser i min mumsiga variant:
1 banan
1,5 dl Coconut dryck, osötad
2,5 msk chiafrön
1 krm vaniljextrakt (alternativt 1/2 tsk vaniljpulver)
Valfria bär och nötter
Gör så här:
Mosa en liten banan i en skål. Fyll på med cocosdryck, chiafrö och vaniljextrakt. Blanda väl. Häll upp i en serveringsskål och sätt på lock eller plast. Låt stå i kylen över natten.
Frukostdags. Toppa med färska bär och grovt hackade nötter. Jag hade blåbär, hallon och smultron direkt från skogen och till det hackade hasselnötter.
Smaklig frukost! _____________________________________________________
LUNCH / MIDDAG
Mumsiga Zucchiniplättar
De här zucchiniplättarna går ganska snabbt att göra, särskilt om du har hjälp av en matberedare med riv-funktion. Annars går det lika bra med ett vanligt rivjärn till zucchinin och att du hackar löken.
Ingredienser för 7-8 plättar: (3-4 portioner)
1 medelstor zucchini, ca 20 cm lång
1 rödlök
1/2 pkt fetaost (dvs ca 75 g)
0,6 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 tsk örtsalt (frivilligt)
neutral kokosolja att steka i
Tillbehör:
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
lite salt och nymald peppar
Gör så här:
- Riv zucchini och rödlök hyfsat grovt. Lägg över i ett durkslag, salta lätt och blanda runt. Låt stå en stund medan du vispar ihop ägg, mjöl och kryddor. Pressa vätskan ur zucchini- och lök-massan. Häll zucchinin i äggblandningen. Smula ner fetaost och rör ihop till en så jämn smet som möjligt.
- Stek plättar i rikligt med olja ca 2 minuter per sida, eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt gärna rinna av på hushållspapper före servering.
- Blanda crème fraiche-såsen och servera till plättarna tillsammans med tex en fräsch sallad. Ät och njut.
______________________________________________________
...är aldrig fel när man vill unna sig lite
lyx. Mitt standardrecept för 1-2 portioner är:
1 liten banan
2 ägg
2 tsk fiberhusk / eller 1 rör Forever Fiber
1 krm bakpulver
några droppar vaniljessens
lite, lite salt om så önskas
Mixa väl och stek på medelvärme i rikligt med
kokosolja.
Servera med bär, skivad banan och lite flytande
mörk honung
_____________________________________________________
_____________________________________________________
Alltså, de här är så goda att det blivit en
storfavorit hemma. Tillfredsställer även en köttälskare. (4-5 portioner, dvs 10
biffar á 82 kcal)
450 g rödbetor (kan delvis bytas till morot och
palsternacka)
1/2 rödlök (medelstor)
1/2 rödlök (medelstor)
1 vitlöksklyfta
2 dl havregryn
1 ägg
1 msk hackad basilika (fryst går bra)
1 msk hackad basilika (fryst går bra)
2 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
Skala rödbetorna (och andra rotfrukter), lök
och vitlök. Riv fint, gärna i en matberedare, blanda i havregryn, ägg,
basilika, salt och peppar. Blanda väl (jag mixar i matberedaren). Låt vila i ca
30 minuter.
Under tiden, gör i ordning en matig sallad. Jag
brukar använda babyspenat eller småbladig mangold, strimlad purjolök, frästa
champinjoner och babytomater (delade) och toppa med valnötter och fetaost.
Stek rödbetsbiffarna på medelvärme tills de
fått en krispig yta med fin färg (ca 3 min./sida)
Toppa salladen antingen med lite balsamico
eller en honungsvinägrett*. Alternativt kan fetaost och creme fraiche blandas
till en ostcreme kryddad med örtsalt och nymald svartpeppar.
* Min honungsvinägrette: Blanda flytande honung
ca 1 tsk, kallpressad raps-/olivolja ca 2 tsk, en skvätt äppelcidervinäger ca 1
tsk, örtsalt och nymald svartpeppar. Svårt att blanda ihop, men gör ett försök
och droppa sedan över salladen.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
God i sig själv, men toppen som bas till grillad kyckling, lax eller kött. Lägg till en smarrig sallad och du har en god, nyttig och mättande måltid.
För 2 (stora) portioner:
250 g broccoli (frysta buketter helt ok)
Grönsaks-/lantbuljong ca 1/2 l
1/2 dl crème fraiche
smaka av med:
riven (eller mald) muskot
salt
nymald svartpeppar
Dela broccolin i mindre bitar och koka i buljongen. Slå av buljongen, men spara lite för att kunna tunna ut moset om så önskas. Mixa snabbt och tillsätt crème fraiche och kryddorna. Blanda runt. Klart. Njut med goda tillbehör.
______________________________________________________________
NYTTIGARE GODSAKER
Vill du ha ett lite nyttigare alternativ? Då
kan de här chokladbollar varmt rekommenderas. Det finns många olika varianter,
men så här gjorde jag (med ett resultat som gick hem hos hela familjen)
Recept ca 30 st:
1 dl valfria nötter. (Jag tog 1/2 dl cashew,
1/2 dl mix av hasselnötter och sötmandlar. Av det som fanns hemma)
20 dadlar (kärnas ur)
2,5 dl havregryn
Mixa ovanstående och fyll därefter på med:
4 msk kakao
1 tsk vaniljessens
1 kopp espresso, knappt 1 dl
Lite havssalt
(Ev sötas med lite honung. Jag gjorde det inte)
Mixa samman så slätt det går.
Forma till små bollar och rulla i kokos.
Förvara svalt och njut av ett par stycken då
och då.
1 boll = ca 45 kcal (exkl kokosflingorna),
mättande och innehåller bra mineraler*, näring och fibrer.
*Ex. magnesium, fosfor,
zink och kalcium_____________________________________________________________
Mintchoklad-nöt-rutor
En näst intill oemotståndlig godsak med "After-eight-touch". De här är sååå goda.
Ingredienser
Botten:
0,5 dl skållad mandel (vanlig sötmandel går också bra)
0,5 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 msk kakao
1 nypa havssalt
14 urkärnade dadlar
Botten:
0,5 dl skållad mandel (vanlig sötmandel går också bra)
0,5 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 msk kakao
1 nypa havssalt
14 urkärnade dadlar
Övre lagret:
Topping
50 g mörk choklad
Gör så här:
Lägg nötternas blöt minst 2 timmar. Nötmixen och cashewnötterna var för sig.
Häll av vattnet och mixa nötmixen för botten till ett mjöl, tillsätt kakao, salt och slutligen dadlarna. Mixa väl.
Bred ut på ett bakplåtspapper och använd ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå för att forma botten till en lagom fyrkant, ca 1 cm tjock. Lägg in i frysen.
Mixa de avrunna cashewnötterna till mjöl. Tillsätt honung (jag använder Forevers mörka fylliga flytande honung), kokosolja (gärna ekologisk raw på burk) och pepparmyntsolja (här använder jag Forevers 100% pure peppermintoil). Mixa tills det blir en slät massa.
Hämta botten från frysen och bred ut cashewnötsmassan i ett jämnt lager. Lägg på nytt in i frysen.
Hämta botten från frysen och bred ut cashewnötsmassan i ett jämnt lager. Lägg på nytt in i frysen.
Smält chokladen över ett vattenbad. Ta ut kakan från frysen och ringla chokladen över. Ställ tillbaka i frysen och låt stelna.
Skär sedan upp i små bitar och förvara svalt.
Skär sedan upp i små bitar och förvara svalt.
Om delat på 40 små bitar blir det ca 56 kcal/bit och en massa nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler från alla nötter, dadlar och honungen. 😋
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar