onsdag 1 september 2021

Lider du av MIGRÄN?

Då är du inte ensam. Många, särskilt kvinnor, lider av allt från sporadisk till kronisk migrän. Orsakerna kan vara olika och kräver ett individuellt detektivarbete.

Inom funktionsmedicin undersöker man bakomliggande orsaker och du kan se om något av detta kan stämma in på dig.

- Triggar vissa livsmedel? 
Tex. lagrad ost, charkuterier, syrad mat, jordgubbar och choklad? Då kan orsaken vara en bakterieobalans i tarmen. Här kan en kostomläggning, tillskott av DAO-enzym eller en bred probiotika med flera goda bakteriestammar hjälpa. Även de anti-inflammatoriska ämnena D-vitamin samt Omega-3 och Kurkumin (gurkmeja) har tillsammans visat effekt, enligt studier.

- Är det hormoner som ligger bakom? 
Dvs. uppstår migränen i en viss månadsfas, eller i klimakteriet? Då kan hormonpreparat både hjälpa och stjälpa. Tala med din läkare.

- Alkohol är en vanlig orsak. Fundera på om det kan vara aktuellt för dig. Det är viktigt att dricka mycket, men skippa procenten och välj vatten.

- Stress? Sömnbrist?
Migränen uppstår då ofta just när du börjar slappna av. Orsaken kan här vara brist på serotonin. Det kan hjälpa om du masserar nacke, huvud och tinningar. (Många har faktiskt upplevt lättnad när de masserat med Heat Lotion just i nacke och tinningar.) Du kan också lägga en fuktig handduk (gärna med doft av menthol/eucalyptus) över ansiktet och vila en stund.
Ibland går det inte att bestämma att man ska sova bättre och mer, men bra vanor kan man försöka har i alla fall. Avspänningsövningar, massage och fysisk träning är riktigt bra för att fylla på med serotonin.
Vid stress ökar kroppens behov av magnesium, B-vitaminerna och C-vitamin. Brist på någon av dessa kan vara orsaken till migränen.

Vill du veta mer så kontakta gärna mig.

Källor: Olika forskningsstudier och sakkunniga utlåtanden publicerade i Funktionsmedicinsk tidskrift